Halstermak maken van een cot stier

24 feb. 2022

Het halstermak maken van een COT stier is een primaire voorwaarde voordat een inbrenger het dier aanlevert bij het COT. Hoewel de meeste inbrengers bekend zijn met deze procedure, zien veel veehouders er tegenop om een stiertje voldoende halstermak te maken. Hieronder geven wij u een paar nuttige tips die u kunt raadplegen om op relatief eenvoudige en diervriendelijke manier een stiertje halstermak te maken.

  1. Halster het dier na het spenen (of op een andere leeftijd) en zet het dier stevig vast met het touw op maximaal 40 cm lengte. Het is belangrijk dat het halstertouw voldoende dik is (bij voorkeur 20 mm) om insnijding te voorkomen.
  2. Laat het dier zoals omschreven in punt 1 op de eerste en tweede dag 8 uur lang vaststaan. Het vaststaan is primair bedoeld om het dier te laten wennen aan het halster en met name “respect” te krijgen voor het touwtje.
  3. Op de derde dag staat het dier ook 8 uur vast, maar aan het begin en het einde van deze periode wordt het dier voor ongeveer een half uur geborsteld. Het borstelen begint eerst over de rug, dan naar voren werken, totdat het dier toelaat om bij de kop geborsteld te worden. De meest veilige plaats om te staan is direct achter de schouders van het dier, zodat het dier niet kan stoten met de kop of kan slaan met de poten.
  4. Na de borstelsessie op de derde dag, kan het dier worden losgemaakt in een veilige, klein omheinde omgeving, bij voorkeur in het hok waar het dier verblijft. Let op dat het touw stevig en kort moet worden vastgehouden en dat het dier het touw niet lostrekt. Het dier kan nu voorzichtig en langzaam worden rondgeleid in het hok. Als het dier niet wil lopen, trek dan stevig aan het touw. Er is even geduld nodig wanneer het dier niet meteen wil lopen.
  5. Op de vierde dag kan het dier uit het hok worden geleid en bij voorkeur aan een shovel of ander machinaal werktuig worden gebonden met circa 40 cm touwlengte. Laat het dier nu langzaam en voorzichtig lopen door het werktuig langzaam te laten rijden. Let op! Als het dier niet wil lopen, houdt dan steeds voldoende spanning op het touw en wacht geduldig tot het dier weer begint te lopen. Het is belangrijk dat gedurende deze oefening een tweede persoon het los stukje touw vasthoud waarmee het dier aangebonden is, zodat het lijkt alsof het dier door de persoon zelf wordt geleid.
  6. Na de sessie aan de shovel of ander werktuig, heeft het dier heel veel “respect” opgebouwd voor het touwtje en is het dier in bijna alle gevallen voldoende rustig en meegaand om het rondleiden zelf ter hand te nemen.

De bekende Franse Limousinfokker, De Souvigné, heeft deze methode verfilmd. Inmiddels staat deze methode ook te boek als "de Souvigné methode". Hieronder het filmpje waar u op pragmatische wijze wordt geïnformeerd over deze effectieve methode.

https://www.youtube.com/watch?v=dstPDAk3McY

https://www.youtube.com/watch?v=_vUe0eEimHs

Deze website maakt gebruik van cookies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie