Cot start nieuwe voorjaarsronde met kwalitatieve fokstieren

Oct 12, 2020

De nieuwe voorjaars opfokronde voor 2021 ging jongstleden zaterdag van start. Het totaal van 26 zorgvuldig geselecteerde stieren van drie verschillende rassen lag op een goed gemiddelde van een gebruikelijke voorjaarsronde, waaronder 17 Blonde D’ Aquitaine, 3 Piemontese en 6 Limousinstieren. Opmerkelijk is het hogere aantal Limousinstieren voor deze ronde. Van de 17 Blonde stieren zijn er 2 voor de zogenaamde “thuisopfok”; deze stieren worden door de inzender na de opfokronde weer opgehaald om thuis dienst te doen als fokstier. Dit is een ideale methode om een eigen fokstier op te fokken met een getest resultaat en een waardevolle toevoeging om het dier met COT predicaat later door te verkopen. Als compensatie voor deze COT voordelen moet de inzender behalve de opfokkosten ook rekening houden met de veilingkosten over de standaard inzetprijs van de veiling. De online veiling van deze stieren zal op de laatste zaterdag van maart 2021 worden gehouden.

 

Blonde D’ Aquitaine stieren

De fijn bespierde karkassen van Blondes genieten veel populariteit en dat bewijst het hoge aantal geboortes van Blonde kalveren in Nederland wel. Twee van de ingebrachte Blonde stieren komen uit België, de overige van Nederlandse fokkers. Ook voor deze ronde is er nauwkeurig geselecteerd op de kwaliteit van de ingebrachte dieren. Zo is er onder andere een Blonde nakomeling van BAC Herve ingebracht en lopen er twee kleinzonen van BAC Liam. Volgens Fredie van Dijk van het Blonde stamboek hebben de inspecteurs de ingebrachte Blonde stieren nauwkeurig geselecteerd aan de criteria die zij stellen voor toelating aan het COT. “De lat ligt best hoog en we hebben behalve het algemene exterieurplaatje met name gelet op een goed kruis en kwalitatief goed beenwerk”, aldus Fredie en zij voegt er aan toe: “de intentie om een goede fokstier te leveren aan het einde van de ronde begint met een degelijk selectieproces aan het begin” en “het aanbod ligt op een hoog niveau en dat is bekend bij onze fokkers”, aldus Fredie van Dijk die bekend staat als een belangrijke spil voor informatie bij het Blonde Stamboek.

 

Limousin stieren

Het mooie aantal Limousinstieren voor deze voorjaarsronde lijkt hoopgevend gezien de landelijke neergang van de afgelopen jaren. Naast uitstekende natuurbegrazers staan Limousins bekend als een productief vleesras ten aanzien van karkasgewicht en hebben een uitstekende voederconversie. Vooral de flexibiliteit in het fokken van verschillende types is voor veel vleeshouders aanleiding om Limousins te houden. Deze populariteit blijkt ook wel uit het feit dat in Engeland en Ierland samen maar liefst 65% van alle vleeskalveren een Limousinvader heeft en dus een prima ras is om in te kruisen. Ook tijdens deze voorjaarsronde is wat betreft de Limousins een opmerkelijke verscheidenheid waar te nemen. Behalve vroegrijpe vleestypes, zoals een nakomeling van de superluxe Engelse vleesstier Ampertaine Elgin en een van de Franse Edelweiss, ook twee later rijpe mixte foktypes met als vader NevadaRep, een Franse stier afkomstig van de bekende fokker Repplinger. NevadaRep heeft een bijzondere combinatie van de Franse Espagnol en Casanova in zijn bloedlijn; verder is er een elegante en prachtig geconformeerde, overwegend Nederlands gefokte stier ingebracht en als laatste maar niet de minste, ook een heterozygote (50%) hoornloze stier met als vader de homozygote Duitser Julius Vom Eiderland.

 

Piemontese stieren

Het Piemontese vleesras is bezig met een opmars in Nederland. Piemontese combineert een zeer fijn botstructuur met een luxueuze karkas dat overwegend mager vlees bevat. Volgens Jan Nijhof, coördinator en  afgevaardigde van Piemontese in het COT: “Piemontese vlees is qua cholesterol zelfs wetenschappelijk bewezen beter dan vis en bevat slechts 70 mg cholesterol per kg vlees”. Verder becommentarieert hij het selectieproces voorafgaande aan de inzending als volgt: “de moeders van de ingezonden stieren moeten tenminste 85 punten hebben behaald voor algemene voorkomst en behalve dat wij zorgvuldig naar de algemene raskenmerken kijken, moet de stier zelf ook een potentie hebben om datzelfde aantal van 85 punten AV te behalen aan het einde van de opfokronde”. Piemontese worden doorgaans op de vroege leeftijd van 5 maanden gespeend, en vaarzen kalven in Nederland doorgaans ook betrekkelijk vroeg af, nl. op circa 24 maanden, aldus Jan Nijhof.  

Al met al een belovend aantal fokstieren van verschillende vleesrassen en waarvan we de resultaten tijdens de opfokronde hier zullen publiceren. Op de laatste zaterdag van maart 2021 hopen we deze stieren aan te kunnen bieden via de online veiling van het COT.

Foto's zijn gemaakt door Theo Janssen.

This website uses cookies. This way we can ensure that your browsing experience is made even more pleasant. For more information, please review its Privacy Policy.